Educatie arrangement

de Hunze

Educatie arrangement de Hunze

Tijdens het educatie arrangement de Hunze maak je kennis met de geschiedenis en natuur van rivier de Hunze. Gelegen in Unesco Global Geopark de Hondsrug  Het Hondsruggebied is uniek. De ruggen en dalen werden in de ijstijden gevormd. De prehistorische mens liet er ons zijn schatten na. Rivier de Hunze stroomt al die tijd door dit bijzondere gebied.

Het educatie arrangement de Hunze bestaat uit 3 onderdelen.

Wij hebben zowel een programma voor het basisonderwijs als het voorgezet onderwijs. Verderop gaan we het nog verder uitdiepen. Kort gezegd doen we de volgende 3 onderdelen.

  • Het verhaal van de Hunze
  • Waterkwaliteit of waterbeestjes
  • Beversafari per kano

Educatie arrangement de Hunze voor het basisonderwijs

We beginnen met het oerverhaal verteld door de ogen van de oude wilg langs de Hunze. Hoe zag de Hunze er vroeger uit, welke mensen leefden er toen en wat gebeurde er hier allemaal.

Daarna gaan we op zoek naar waterbeestjes in het water. Welke oerbeestjes leefden vroeger hier ook al?

Als laatste gaan we op zoek naar het grootste knaagdier van Europa. Per kano verplaatsen we ons over de rivier en onderweg laat de instructeur je de sporen zien die de bever nalaat. Misschien komen we ook wel een bever tegen.

Educatie arrangement de Hunze voor voorgezet onderwijs

We gaan met elkaar een tijdslijn maken over het ontstaan van de Hunze, Hondsrug en Hunzedal. Met verschillende afbeeldingen, jaartallen, geologische tijdschalen, bewoners en hoe de Hunze er heeft uitgezien.

Daarna bepalen we de waterkwaliteit aan de hand van Geur, helderheid en biodiversiteit. Daarna gaan we water zuiveren en maken we muntthee van zelfgeplukte watermunt.

Daarna gaan we op beversafari per kano. Op zoek naar het grootste knaagdier van Europa. Onderweg komen we veel sporen tegen.

Educatie arrangement de Hunze

We hebben een educatie arrangement over de Hunze samengesteld. De Hunze is een rivier in het Hunzedal en dat is een onderdeel van het Hondsruggebied. Er zijn verschillende arrangementen voor diverse leeftijdsgroepen. We hebben altijd een passend arrangement met stoere activiteiten die leuk en leerzaam zijn.

Hondsrug een UNESCO Geopark

De Hondsrug is een UNESCO Geopark. Een geopark is een gebied met een unieke geologische geschiedenis. Het Hondsruggebied is ontstaan in de Saale ijstijd.

Geologisch erfgoed is bepalend voor de natuur en de cultuur van het gebied. Samen geven deze elementen een  Geopark een identiteit die het onderscheidt van andere gebieden. Wij leren mensen graag over het Hondsruggebied want wie meer van zijn verleden afweet, gaat zorgvuldiger en duurzamer met zijn omgeving om.

Het Hondsruggebied is uniek. De ruggen en dalen werden in de ijstijden gevormd. De prehistorische mens liet er ons zijn schatten na. Duizenden jaren lang gaven mensen vorm aan een landschap dat van alle tijden is.

Details Educatie arrangement de Hunze

Tijdsduur: 3 uur
Vanaf 25 personen
Periode: gehele jaar
Prijs vanaf: €17,50 p.p.
Inclusief ranja

Geschikt voor: Scholen

Educatie arrangement de Hunze

Wat staat er op het menu?

Menukaart

OntbijtLunchGroepenmaaltijden

Drents ontbijt (vanaf 12 personen) €12,50 p.p.

Uitgebreid ontbijt met diverse soorten brood en warme broodjes, gekookt eitje, diverse belegsoorten, vruchtensappen, koffie/thee.

Lunch in het veen €7,95 p.p.

Een simpele lunch waar een vroegere veenarbeider zijn hart voor zou ophalen. Heerlijk je handen om een warme huisgemaakte soep vouwen. Wat voor soepje erin zit is steeds weer afwachten of je geeft van tevoren een stille hint. In de mok kan een echte paddenstoelensoep, mosterdsoep, tomatensoep, groentesoep of een verassend lekkere wildpluksoep zitten. Daarbij serveren we warm stokbrood met een huisgemaakte kruidenboter. Dan is de maag weer vol voor het zwaardere werk.

 

Boerenlunch €13,75 p.p.

Een boerenlunch staat gelijk aan bourgondisch genieten. Een boer heeft na een ochtend flinke werken op de boerderij een gezonde trek. Daarom staat de tafel gedekt met een huisgemaakte soep, een frisse maaltijdsalade, vers fruit en belegde ronde wagenwiel broden. Een wit of bruin bolletje met een kroket mag natuurlijk niet ontbreken. 

Bij de lunch moet natuurlijk ook iets zitten om de dorst te lessen dus staat er appelsap en sinaasappelsap uit de tap en muntwater. Hopelijk is je buik dan weer goed gevuld voor het middagprogramma.

 

Picknickmand €13,75 p.p.

Een heerlijk gevulde picknickmand om zowel onderweg als op locatie heerlijk van te genieten.
De picknickmand is gevuld met vers fruit, een zoete lekkernij en belegde broodjes. Als drinken hebben we verfrissend muntwater en een heerlijke sapje.
In de picknickmand zit uiteraard borden en bestek en de afwas doen wij.

Groepenmaaltijd patat, snack, appelmoes en ijsje (vanaf 12 personen) €5,95 p.p.

Na een dag heerlijke buiten vertoeven genieten van patat. Dan eindigt de dag zeker als een topdag.  Er is genoeg patat voor iedereen. Iedereen mag een snack kiezen en we hebben de keuze uit frikandel, kroket en kipcorn en voor de vegetariërs is er ook keuze uit een kaassoufflé of bami schijf. De appelmoes mag natuurlijk niet ontbreken. Na afloop hebben we een waterijsje als toetje. 

 

Groepenmaaltijd Macaroni (vanaf 12 personen) €7,95 p.p.

Onze macaroni is bekend en beroemd.  We serveren een goed vullende macaroni maaltijd met salade. Na afloop hebben we een heerlijke vlaflip voor jullie klaarstaan.

 

Groepenmaaltijd nasi en bami (vanaf 12 personen) €7,95 p.p.

Een heerlijke maaltijd met nasi, bami en witte rijst. Daarbij serveren we kipsaté, salade en kroepoek. Na afloop hebben we vruchtenyoghurt.

 

Groepenmaaltijd Wraps (vanaf 12 personen) €7,95 p.p.

Wraps die je zelf mag vullen met heerlijke ingrediënten. We hebben een grote stapel wraps klaar staan die gevuld mogen worden. We hebben een heerlijke gekruide gehakt bonenmengsel en we hebben een gekruide vegetarische bonen, maïs en groentemengsel. Verder mag je de wraps vullen met sla, komkommer, tomaat, geraspte kaas. We hebben ook salsasaus net dat beetje extra. Desgewenst kunnen we rekening houden met allergieën en dieetwensen. Na afloop hebben we een heerlijke vlaflip voor jullie klaarstaan.

 

Groepenmaaltijd aardappels, vlees en groente (vanaf 12 personen) €9,95

Een heerlijke maaltijd met gehaktbal met jus en gekookte aardappelen.

We serveren 3 soorten groente: spinazie, rode kool en doperwtjes met wortels. Zo is er altijd een groente die iedereen lust. Voor de variatie hebben we ook nog aardappelkroketjes, mayonaise en de appelmoes mag niet ontbreken. 

Na afloop hebben we een heerlijke vlaflip voor jullie klaarstaan. 

 

Groepenmaaltijd Barbecue (vanaf 12 personen) €12,50 p.p.

De barbecue maaltijd voor groepen is een simpele barbecue met 4 soorten vlees (3 stuks per persoon). We hebben knakworstjes, junior spies, hamburgers en frikandellen spiesjes. 

Bij de barbecue serveren we rundvleessalade en aardappelsalade en patatjes met saus mogen niet ontbreken. Daarnaast hebben we voldoende stokbrood met kruidenboter.

Afhankelijk van het seizoen hebben we vers fruit of vruchtenbowl.


Zin gekregen in het Educatie arrangement de Hunze?

Details Survival schoolreis

Tijdsduur: 3 uur
Vanaf 25 personen
Periode: gehele jaar
Prijs vanaf: €17,50 p.p.
Inclusief ranja

Geschikt voor: Scholen

 

Wat ga je doen?

12:00 15:00 – Educatie arrangement de Hunze

 

Uiteraard kan je de tijden en het programma volledig naar eigen wens invullen. We horen graag wat je wensen zijn.

Offerte aanvragen

Aanvullende informatie

Eten en drinken

De schoolreisjes zijn inclusief een keer ranja drinken en een zakje chips. Dit kan worden vervangen door een appel.

Je kunt extra eten bestellen, zoals versgebakken patat of zelf een broodje bakken boven het kampvuur. Het meenemen van eigen eten en drinken is toegestaan.


Begeleiders

In het arrangement is aan het eind 45 minuten gereserveerd voor gebruik van een gezellig picknickplek, ranja drinken en omkleden en douchen.  In deze periode valt het toezicht op de leerlingen onder verantwoordelijkheid van de school. Er zijn dan geen instructeurs vanuit 25 Graden Noord aanwezig.

Begeleiders mogen gratis mee en betalen voor hun eigen consumpties.