De omgeving
De omgeving
25° Noord is gelegen in het rustieke Drouwenerveen, Drenthe. Drouwenerveen is een plaats voor bewoners die volop van rust en ruimte willen genieten.
Gelegen aan de rand van de Hondsrug wordt de boerderij omringd door bos en akkers. Met aan de ene kant het veengebied en aan de andere kant de zandrug. Boswachterij Exloo, Gieten en Borger liggen op 5 km afstand. Het prachtige natuurgebied Drouwenerzand ligt op 3 km afstand.
Uitstapjes in de omgeving
In de omgeving van Drouwenerveen is veel te doen. Er zijn verschillende overdekte en buiten zwembaden die je kunt bezoeken. Maar ook het recreatiemeer het ’t Nije hemelriek in Gieten is zeer aan te raden voor wat verkoeling in de zomer. De stoomtrein de Star in Stadskanaal, het boomkroonpad in Borger, Historisch streekmuseum in Stadskanaal en het hunebedcentrum in Borger zijn voorbeelden van historische uitstapjes die je kunt maken. Attractiepark Drouwenerzand, Klimpark Grolloo, kunnen voor veel vermaak zorgen en ook voor mensen die van lekker eten houden is er genoeg keus in de omgeving.
Hou je meer van rust en ontspanning of juist actie in de natuur? Het gebied in en rondom Drouwenerveen leent zich vanwege de rust, ruimte en natuur uitstekend voor wandelingen, paardrijden en fietstochten. Er is een uitgebreid netwerk van fietspaden, ruiterpaden en van mountainbikepaden.


Geschiedenis van de omgeving
Drouwenerveen ligt in Geopark de Hondsrug. Geopark de Hondsrug is het enige Geopark in Nederland. Het omvat de Hondsrug die zich uitstrekt van Emmen in Drenthe tot de stad Groningen in de gelijknamige provincie. Het geologische Hondsrugsysteem, een landschap met ruggen en dalen, is hier is zo’n 150.000 jaar geleden in de ijstijd ontstaan.
De Hondsrug heeft een geschiedenis die haar weerga niet kent. Een gebied vol spannende verhalen. Hoe het allemaal begon, een paar miljoen jaar geleden in de ijstijden toen ijs, wind en water de Hondsrug zijn vorm gaf. Over het metersdikke veenmoeras dat later tegen zijn hellingen omhoog kroop.
Verhalen over de eerste mensen die naar de Hondsrug kwamen. Hier sloegen Neanderthaler-jagers hun kampen op. We vonden hun vuurstenen werktuigen en de botjes van hun jachtbuit. Het trechterbekervolk bouwde op de Hondsrug hunebedden om hun doden in te begraven. Op het veld vind je nog steeds de sporen van de wagens en karren die in de middeleeuwen de Hondsrug volgden op weg naar Groningen.
Hier bouwden boeren hun dorpen en kerken. We vertellen hun verhalen over het leven te midden van de Drentse heidevelden. Hoe mensen elkaar bang maakten met de wrede reuzen Ellert en Brammert die over het veld heersten. En over de betoverende Witte Wieven die reizigers ’s nachts beheksten.